בואו נדבר על פחד

אז הבטחתי שיהיו כמה וכמה פוסטים על מצב השוק כרגע, ועל החשש שחלק מהאנשים מרגישים בנוגע למצב השוק. האמת יש לי בקנה פוסט על האינפלציה ואיך מתמודדים איתה, יש לי גם פוסט עם ניתוח מצב השוק, ופוסט על גידור תיק. אבל הנה פוסט על ניהול הפחדים.כאמור הקטליזטור הוא שבזמן האחרון אני שומע קולות של אנשים שפוחדים מקריסה של השוק.

זה לא מצב בריא כשאתם חוששים מהכלב, או החתול שלכם, או תיק ההשקעות שלכם.
מצב שכזה מצריך טיפול. זה לא שאני מבטיח שלא יהיה תיקון בשוק בטווח הנראה לעין, ואני לא מנסה להפוך אתכם לשאננים. אני פשוט מוצא שלפעמים הפחדים של אנשים לא מסונכרנים עם המצב שלהם, ובנוסף, זה לא בריא לפחד מתיק, כי זה דופק את שיקול הדעת.

חשוב להבהיר שפחד הוא לעיתים בריא, הוא מגן עלינו. אם אתם אתם חוששים מנפילות בשוק אולי יש לזה סיבה טובה, אולי התיק שלכם לא בנוי טוב. לחילופין, אולי הפחד הוא סתם מחשבות טורדניות על תרחיש מומצא, שגם אם יתממש לא באמת יזיק לכם. זו תופעה שאני קורא לה ״פחד פנטום״.

בואו נתחיל.

האם אתם מפחדים מתיק לטווח ארוך?

סביר להניח שאתם לא פוחדים מקרן הפנסיה שלכם, אפילו שהיא מושקעת בשוק, כי זה כסף לעוד עשרות שנים, ורובכם לא קרובים לגיל פרישה.

אז יכול להיות שיש לכם תיק השקעות לטווח ארוך, שאתם מנהלים מחוץ לפנסיה, נניח לטווח של 10-15 שנים ומעלה. כולנו מבינים שהשוק נע בגלים הרי. לכן אני נוהג לומר לאנשים שהם חייבים ללמוד ״למות קצת״.

על מה אני מדבר? יש את האנקדוטה המומצאת על כך שחברת ניהול ההשקעות Fidelity ש״מצאה במחקר שעשתה״ שאנשים שמתו השיגו תשואות יותר גבוהות מאחרים, כי התיק שלהם נשכח, צבר תשואה פסיבית, בלי שמישהו הפריע לו, קנה ומכר ועשה שטויות שיפגעו בצבירת התשואה.

אז המחקר של Fidelity מומצא, אבל עם המסקנות שלו אני בהחלט יכול להסכים. תדאגו שתהיה לכם גם השקעה לטווח ארוך שאתם לא נוגעים בה, מוסיפים לה כסף מדי כמה זמן, ושמתאימה לסטטוס ופרופיל הסיכון שלכם. ותבדקו שהחשיפה שלכם למניות ראויה (כלומר לא קטנה מדי, כי זה חשוב לעתיד שלכם). 

אגב, יש משהו ללמוד מהמנגנון של המוצרים הפנסיוניים, שהופך אותם להשקעה כל כך מוצלחת – הם מונעים מכם, ובצדק, לדעת מה התשואות בזמן אמת, ומפרסמים את המידע באיחור. הם גם מעכבים את ביצוע הפעולות.

למה אלו יתרונות בעיני? כי לאנשים יש נטיה להתעסק יותר מדי עם התיק כשהם מודעים לביצועים שלו בזמן אמת. קונים, מוכרים, משנים את הדעה כל יומיים. לדעתי זה הרבה יותר גרוע לתיק מ״קריסה של הבורסה״.

יש לציין שאני לא מחזיק בעמדה לפיה שוק ההון זו הדרך היחידה, ואני לחלוטין מבין אנשים שמושקעים בנדל״ן, אבל לא על זה אני נוהג לכתוב, כפי שאתם יודעים.

אז שמנו את ההשקעות לטווח ארוך בצד, אין לכם מה לפחד מזה, בהגדרה. אז יכול להיות שהפחד שלכם הוא בנוגע להשקעות שאינן לטווח ארוך. בואו נדבר על זה:

מה עושים עם תיק פסיבי לכמה שנים?

לצד תיק השקעות ארוך טווח, שאתם חייבים לדאוג שיהיה לכם, אנשים גם מנהלים תיקי השקעות לטווח בינוני של מספר שנים. באופן כללי, הרבה יכול לקרות במהלך כמה שנים. במידה ויש לכם כסף מושקע בשוק, שאתם צריכים אותו בטווח של עד 4-5 שנים, צריך לשקול טוב אם כדאי שיהיה חשוף לשוק המניות, ובאיזו מידה.

זה לא שאני רומז שהשוק יפול בשנים הקרובות, אלא שאם אתם חייבים את הכסף תוך מספר שנים תידאגו שיהיה לכם את מה שאתם זקוקים לו.

חבר טוב הגדיר זאת פעם יפה כשאמר ״סיכון הוא הסיכוי שכשתצטרכו את הכסף לא יהיה לכם את הסכום שחשבתם שיהיה״.

לפני כמה ימים נשאלתי איך מגדרים (מגנים מפני סיכונים) תיק לשנתיים. עניתי שיש בעייתיות עם מצב בו אדם מושקע לשנתיים וחושש מנפילות בשנתיים האלה.

נניח שאני מחזיק תיק השקעות לשנתיים, ואני מפחד ממצב של קריסה בשוק. אני חייב לשאול עצמי איזה מטומטם אני מעדיף להיות?

  1. מטומטם סוג 1 – מפחד מנפילות בטווח קצר, משאיר את התיק בשוק ואז השוק נופל.
  2. מטומטם סוג 2 – מפחד מנפילות בטווח קצר, מוציא את התיק כעת, ורואה איך בשנתיים הבאות השוק עלה.

אם אני חייב לבחור, אני מעדיף להיות מטומטם סוג 2, כי לפחות הוא היה מחובר לעצמו, ופעל בהתאם לצפי. מטומטם סוג 1 פשוט מתפלל ומקווה שהמזל ישחק לטובתו, מתישהו זה לא יעבוד.

אם זו הסיטואציה בה אתם מצויים אתם צריכים לקבל החלטה, להישאר או לצאת, אבל לעשות עם עצמכם הסכם שבמסגרתו אתם מתחייבים לא להתבאס אם ניזוקתם. ה״טקס״ הזה, מטומטם סוג 1 או 2, זו דרך להכיר בסיכונים אותם אתם לוקחים.

הרבה אנשים לא מסתכלים לסיכונים בעיניים, אלא מטאטאים אותם מתחת לשטיח. ניהול סיכונים זה משהו שאנחנו חייבים להיות עם האצבע על הדופק לגביו – נטרול הסיכון במחיר של אובדן תשואות פוטנציאלי.

אם אתם חוששים לקרן ההשתלמות

יש מצב שאתם עושים את טעות חייכם

ישנם אפיקים שמאפיינים השקעה לטווחים בינוניים, בין היתר קרן השתלמות.

קרן השתלמות היא אפיק השקעה עם הטבת מס מדהימה מהמדינה, פטור ממס רווחי הון ופטור ממס הכנסה על כל שקל שהפקדתם פנימה, וניתן לשבור אותה תוך 6 שנים. אבל אם שברתם אותה ומשכתם את הכסף, איבדתם את אחת ההטבות הכי משוגעות שיש. שתבינו, אנשים שלא שוברים קרנות השתלמות יכולים לצבור בהן מיליונים, רק בזכות ההטבות הללו.

אם אתם חוששים למה שיקרה בקרן ההשתלמות שלכם, יש מצב שאתם לא חושבים על זה כמו שצריך – לטעמי, קרן השתלמות צריך לשמור ולא לגעת כמה שיותר שנים.

למה שתמהרו לרצות לשבור קרן השתלמות אחרי 6 שנים?

שתבינו, נניח שאתם מפרישים לקרן השתלמות את המקס׳ משך 6 שנים בסך הכל. נניח שבאותן שנים השגתם 7% תשואה שנתית. אם לא נגעתם בכסף 40 שנה, הטבת מס רווחי הון + הטבת מס הכנסה שוות יחד מיליון ש״ח. אם 30 שנה אז בערך חצי מהסכום הזה. כך או כך, תנו להטבה לעשות קסמים, תשקלו טוב אם למשוך קרה״ש.

אם הבנתם מה שכתבתי אז אין לכם סיבה לחשוש לקרן ההשתלמות שלכם במצב של נפילות, כי אולי הפנמתם שזה חכם לשמור אותה לפנסיה. לא שאני אומר לכם מה לעשות, אני פשוט מפנה את תשומת ליבכם לעובדה שאפשר פשוט להשאיר את הקרה״ש כפי שהיא, לא לגעת ולהרוויח ים כסף.

אגב, מי שבכל זאת בנה על הכסף בקרן ההשתלמות, תמיד יכול לקחת הלוואה כנגד קרן ההשתלמות, בריבית מאוד נמוכה. זה עדיין כדאי פי 100 מאשר לשבור אותה.

אז אחרי שהכרנו באפשרות שאין לנו סיבה לפחד מהנפילות ככל שזה נוגע לכסף שיש לנו בקרן השתלמות, בואו נדון ב-האם אנחנו חוששים לכסף בתיק השעשועים שלנו, זה שאנחנו קונים ומוכרים מניות בתדירות גבוהה.

במידה ואתם חוששים לתיק המחמד שלכם

אם יש לכם תיק השקעות ״מחמד״ שבו אתם קונים ומוכרים מניות, לוקחים פוזיציות, מבצעים פעולות לטווח קצר – מה מפחיד אתכם?
נתחיל מהאפשרות שאתם פועלים בתיק לטווחים ממש קצרים. במקרה זה נפילות בשווקים אמורות להיות חגיגות עבורכם.

אז בואו נניח שאתם לא סוחרים לטווחים קצרים, אלא לוקחים פוזיציות של מספר חודשים/שנים.
יש כמה אפשרויות שאני מצליח לחשוב עליהן, שיגרמו לכם לחשוש מהתיק שאתם מנהלים בעצמכם:

  1. אתם חסרי נסיון בניהול תיק.
  2. יש לכם תיק קטן, אבל אתם צעירים, ולכן הוא כל עולמכם. ייתכן והרווחתם בשנה האחרונה ומדאיג אתכם לאבד זאת.
  3. התיק שלכם לא מפוזר טוב – אתם חשופים למעט מדי מניות/ מניות מאותו סקטור/ מניות מסוכרנות מדי עם השוק.
  4. אתם מחזיקים במניות פסיכיות מדי, שלא תואמות לפרופיל הסיכון שלכם.
  5. יש לכם תיק גדול יחסית לעושר שלכם, שאתם מחשיבים אותו תיק לטווח קצר (כלומר לא מספיק השקעתם לטווח ארוך, ואתם מהמרים כרגע על יותר מדי מהכסף).
  6. שכחתם ששוק נופל עשוי להיות הזדמנות.
  7. אתם עובדים בחברת הייטק, וקיבלתם RSU (למי שלא מכיר – עובדים בחברות הייטק מקבלים לפעמים מניות של החברה בה הם עובדים כמשכורת).

אם אתם משתייכים לסוג 1 או 2

כמו שיתנו לאדם רנדומלי את ההגה של מטוס מלא נוסעים – ברור שהוא יחשוש אם אין לו רשיון להטיס.

אבל בשיא הרצינות, אני לא צוחק, יש משהו טוב בקריסת השוק. כל סוחר/משקיע מיומן נושא את סיפור המשבר שלו. חוויה מומלצת, חייבים לעבור זאת לפחות פעם. זה בועט לך את השאננות מהמוח. להימנע ממנה זה כמו לרצות לא להידבק באבעבועות. ואני אומר זאת כמי שחטף אבעבועות בגיל 23.

האמת, לא הייתי נותן לאדם שלא חווה משבר לנהל כסף של אחרים. עקרון ״קופת השרצים״.

אז תדעו שמתישהו אתם תחוו אירוע שוק, וזה חלק ממסלול הלימוד שלכם. לא מתכוון להישמע מתנשא, דמיינו שאמרתי זאת כאח גדול. מהז׳אנר הטוב.

בכל מקרה אם בחרתם לנהל פעילות אקטיבית במניות, ניהול סיכונים זה מאסט, מה שמביא אותי לנקודה הבאה:

אם אתם משתייכים לסוג 1 עד 4

ניהול סיכונים זה ה-א׳ ב׳ של בניית תיק.

אם אתם משתייכים לסוג 5

לצד זה שניהול סיכונים זה דבר חשוב, יכול להיות שאם התיק שלכם גדול מדי, וזה גורם לכם לדאגות, אולי כדאי לנתב חלק ממנו להשקעה ארוכת טווח, ואז יש לכם סכום קטן יותר לדאוג לגביו.

חלק מניהול סיכונים זה לא להיות חשוף לאותו מקור יחיד של סיכון. כחלק מניהול הסיכונים שלי, לא כל הכסף שלי מנוהל על ידי. שימו לב: לא הייתי רוצה שכל הכסף שלי יהיה חשוף להחלטות שלי, אז העברתי חלק מהכסף לניהול חיצוני, כדי לתת למישהו אחר שיש לו מוח שונה משלי שינהל את הכסף.
זה פיזור אם תחשבו על זה.

זה גם מסיר קצת אחריות מכם, יש מישהו אחר להאשים. סתם, חייב להדגיש שניהול חיצוני זה משהו שצריך לבחון בקפידה רבה.

אם אתם משתייכים לסוג 6

נניח שאתם חוששים ממשבר, אבל עכשיו הזכרתי לכם שמשבר הוא מקור להזדמנויות.
יכול להיות שעל ידי הנזלה אתם משיגים שתי מטרות:

1. אתם פחות חשופים לשוק שממנו אתם חוששים.
2. יש לכם מזומן בצד שמוכן לכל מקרה.

אבל זיכרו – מטומטם סוג 1 או מטומטם סוג 2. אין אמצע.

אם אתם משתייכים לסוג 7

אנשים שמקבלים מניות ממקום העבודה נמצאים במצב בעייתי: פעמים רבות חלק עצום מהתיק שלהם הוא המניה האחת של החברה בה הם עובדים. לא כדאי להם למכור את ה RSU שנתיים מרגע שקיבלו אותן, בגלל אירוע מס רציני.

לפני זמן מה הוזמנתי למפגש פתוח עם עובדי חברת הייטק כלשהי, ואחד העובדים אמר שהוא חושש מהחשיפה הגדולה לשוק, כי רוב התיק שלו במניית החברה, ומדובר בסכום גדול.

שאלתי אותו ממה הוא חושש, והוא אמר שהוא חושש מירידה של המניה מתחת ל 80% מהשווי הנוכחי. אז הצעתי לו רעיון שיעזור לו להפיג את החשש (שאגב, אני לא בטוח שהוא רעיון טוב למעט הפגת חשש): ביטוח הכסף באמצעות קניית אופציית PUT. אני רק מבהיר – מדובר בקניה, לא בכתיבה, כלומר זו פעולה עם סיכון מוגדר מראש, והנזק הפוטנציאלי המקסימלי קורה כבר ברגע הקניה, כשאנו משלמים פרמיית ביטוח נגד ירידות.

היתרון: אנחנו מוגנים מפני תרחיש יום הדין. החיסרון: כמו כל ביטוח, צריך לשלם את הפרמיה כל תקופה. מה אני אגיד לכם, גלולה לניטרול פחד תעלה לכם כסף.

אגב, ניתן לעשות משהו מתוחכם יותר, אך זה מצריך התמצאות בכתיבת אופציות, ואת זה לא הייתי ממליץ לקהל חסר נסיון.

*הניתוחים וההערכות הן בגדר דעות בלבד. כל העושה במידע הנמצא בקבוצה זו שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו הבלעדית. אין לראות בכתוב המלצה, תחליף לשיקול דעת עצמאי או הזמנה לבצע השקעות ו/או פעולות כלשהן. המידע המוצג הינו להעשרה בלבד ואינו תחליף לייעוץ. יש לקחת בחשבון את הסיכונים הטמונים בהשקעות בני״ע. אנו לא אחראים להפסדים כספיים שעשויים להיגרם לאדם הפועל על דעת עצמו בעקבות התכנים המועלים כאן.

3 2 votes
דירוג הכתבה
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
כל התגובות

מן הפודקאסט

No data was found

מן החנות

כתבות נוספות