קרנות כספיות – המרענן הרשמי של 22-23

מוצר ההשקעה המשעמם ביקום, ולמה הוא תחליף לפיקדון

המון אנשים רצים להשקיע בקרנות מנייתיות או אג״חיות. אבל יש גם קרנות כספיות. התפיסה הרווחת היא שקרנות כספיות הן לזקנים. תשואה נמוכה מאוד, אפס סקס אפיל.

אבל הרלוונטיות של קרנות כספיות חוזרת בגדול כיום כשהריבית אינה אפס, ואנשים מחפשים להחנות את הכסף בפקדונות בנקאיים. הנתונים מראים שהפופולריות של הקרנות הללו בנסיקה כעת.

בפוסט זה אנחנו נסביר את הקטע של הקרנות הכספיות, ונצביע על יתרון שיש להן אל מול פקדונות לתקופה קצרה.

בואו נתחיל.

קצת רקע לחפרנים, מי שלא חפרן שידלג

בארה״ב יש שוק עצום שנקרא Money Market. זה השוק הכי גדול בעולם, והוא מגלגל טריליונים. השחקנים בו הם בד״כ בנקים מסחריים ובנקים מרכזיים. בגדול המהות של השוק הזה היא לספק את צרכי הנזילות שיש לבנקים בטווח קצר, הם מוכרים וקונים ניירות ערך (אג״חים מכל מיני סוגים) במטרה ללוות לפרקי זמן של ימים.

בארה״ב השוק הזה פתוח גם לציבור הרחב, דרך מכשירי השקעה שנקראים Money Market Funds, סוג של קרנות נאמנות. בגדול מדובר בכסף של הרבה משקיעים שקונה ניירות ערך מאוד סולידיים, אג״חים קצרים וכו׳, שנותנים תשואה נמוכה ויש להם אורך חיים קצר. ניתן לקנות יחידות של הקרן כמו מניות, והמניות האלה הן אריזה קטנה של אותם ניירות ערך סולידיים.

מי שמשקיע ב Money Market Funds מצפה לתשואה נמוכה ותנודתיות אפסית.

עד 2008 לא היו קיימות בישראל קרנות מקבילות. בערך באותו זמן הרשות לניירות ערך ובנק ישראל רצו לייבא את המודל מארה״ב במטרה להכניס עוד מוצר שיתחרה בפקדונות של הבנקים. אז הם יצרו את הקרנות הכספיות.קרנות הכספיות מתישהו לקראת תחילת העשור הקודם הושקו בישראל ה, המקבילה הישראלית של ה Money Market Funds. אתם, הציבור, יכולים לקנות יחידות של הקרנות הללו.

הקרנות הכספיות נתונות תחת רגולציה כבדה, ויש מגבלות נוקשות על הפעילות שלהן, בין היתר:

  • אסור להשקיע בנכסים צמודי מדד, כך שביצועי הקרן לא מושפעים מהאינפלציה.
  • מותר להשקיע באגח ממשלתי לפדיון עד שנה.
  • פקדונות בנקאיים של עד 30 יום.
  • אגרות חוב בדירוג AA ומעלה לטווח של עד שנה
  • משך החיים הממוצע של כלל נכסי הקרן הוא עד 90 יום.
  • מותר שעד 25% מנכסי הקרן באפיקים לא סחירים (ניירות מסחריים ופקדונות).
  • תקרה של דמי ניהול מקסימליים.
  • איסור על הוצאות ניהול השקעות (קונים ומוכרים ללא עמלות).
  • איסור על הבנקים לקחת דמי משמרת.
  • אין סיכון מנפיק – זה אומר שהכסף שלכם מובטח, יש נאמן.

לכל המדלגים שלום!

אז מה היתרון של קרנות כספיות?

התשואה השנתית של הקרנות הללו היא מסורתית פחות או יותר קצת יותר מ 2%.

זהו? זו הבוננזה? הרי בדיסקונט, נכון לעת כתיבת הפוסט, אפשר להשיג פיקדון ב 3% שנתי, וזה יותר טוב.
אז התשובה היא ש-כן, יש תשואות טובות יותר, אבל בקרנות הכספיות הכסף נזיל ברמה היומית, ובאלטרנטיבות הוא לא. התשואה שהן משיגות היא פצצה ביחס לנזילות יומית.

בנוסף, אין עמלות קניה ומכירה, ודמי הניהול סופר נמוכים.

הנה יתרון נוסף: המיסוי על הקרנות הללו הוא ריאלי. פירוש הדבר שאם תשואת הקרן לא תעקוף את מדד המחירים לצרכן (והיא לא), לא תשלמו מס. על ריבית בנקאית קבועה (לא צמודה) תשלמו מס של 15% על הריבית, כך שאם יש לכם אפיק של 2.5% בשנה, אחרי מס זה יצא 2.125%. וכאמור, בקרנות הכספיות הכסף נזיל כל יום.

למעשה אפשר לומר שקרן כספית היא המזומן הטוב ביותר. אם אתם צריכים את הכסף שלכם נזיל לכל מקרה – פתרון אידאלי, לאור העובדה שיש תשואה (קטנה), אין מס, ואין עמלות קניה ומכירה.

באג״ח ממשלתי קצר למשל יש עמלות, יש 30 אלף סכום מינימלי להשקעה, וגם מס.

יתרון נוסף שיש לקרנות הכספיות הוא כוח המיקוח. בעוד שאתם, לקוחות קטנים, לא תוכלו להשיג ריבית ״פנומנלית בבנק״, הקרנות הכספיות שמגיעות עם כסף גדול יכולות לשפר את התנאים שלהן ביחס אליכם.

על היתרון הנוסף, ההצמדה לריבית, נרחיב בפיסקה הבאה, שהחצי הראשון שלה קל לקריאה, והשני לחפרנים:

השפעת הריבית על הקרנות הכספיות

החלק הראשון קריא, החלק השני – ניתן להתווכח על זה

קרנות כספיות משקיעות בניירות נושאי ריבית. עוד מעט אסביר את המנגנון, אבל בגדול – אם הריבית תעלה, התשואה שלהן עבורכם תעלה גם היא.

בגדול, על כל 1% עליית ריבית תקבלו נניח 0.3% אחוז תוספת. זה היה החלק הקל לקריאה, כעת לחלק הסיוטי:

החלק השני – קצת לחפרנים

כאמור, קרנות כספיות משקיעות בניירות נושאי ריבית. אבל הניירות הללו לא משלמים את הריבית ״מלמעלה״, אלא הפוך, כשמעלים ריבית המחיר שלהם יורד (ראו סרטון הסבר על אגרות חוב). לכאורה זה לא דבר טוב, כי אם יעלו ריבית אז מחירי הניירות שהקרן מחזיקה ירדו ואתם תפסידו. אבללל:

הקרנות הללו מחזיקות ניירות שהתוקף שלהם קצר, לרוב 30 יום. כלומר לאחר 30 יום הקרנות מחליפות את האחזקות שלהן וקונות את הניירות החדשים. אז גם אם יעלו ריבית, ומחירי הניירות ירדו, הקרן תקנה את הניירות החדשים תוך זמן קצר, אבל כעת במחיר זול יותר, מה שאומר שהתשואה שלהם תהיה גבוהה יותר, ואז אמנם הפסדתם בהעלאת הריבית, אבל זמן קצר לאחר מכן תצאו נשכרים.

אנחנו מעדיפים שהריבית תעלה מהר, ואמנם נזק קטן בהתחלה, אבל לרוב תקופת ההחזקה תוכלו להינות מתשואה גבוהה יותר.

בסופו של דבר אתם צריכים לצפות למשהו כמו 2.1-2.4% תשואה שנתית בהנחה של שתי העלאות ריבית בשנה הקרובה.

איך בוחנים קרנות כספיות?

מאחר והרגולציה על הקרנות הללו כבדה – אין המון הבדל ביניהן מבחינת ביצועים. כלומר אתם קונים מוצר תחרותי הומוגני, מה שהופך את דמי הניהול לשיקול היחיד פחות או יותר.

קרנות כספיות הן קרנות נאמנות. אפשר לקנות מכל מיני בתי השקעות.

  • קרן פטורה – קרנות פטורות אינן משלמות מס על ההכנסות שלהן, חפשו כאלה. אמנם בקרן פטורה אתם אלו שאמורים לשלם את המס בעת הפדיון, אבל כאמור, לא סביר שתשלמו מס.

  • דמי הניהול – דמי הניהול בקרנות הללו נעים בין 0.02% ל 0.17%. קחו משהו זול. עם זאת שימו לב שלפעמים קרנות דוחפות דמי ניהול ועמלות נוספות, כפי שיתואר פה 👇🏼

  • ללא שיעור הוספה – יש קרנות שגובות סוג של עמלה הקרויה ״שיעור הוספה״. שיעור הוספה אומר מחיר פדיון והמחיר קניה לא זהים. משאירים כסף בתוך הקרן. יש קרנות שיש להן שיעור הוספה, ויש כאלה שאין להן. עדיף לקחת את אלה שאין להן.

  • דמי נאמן – ממה שראיתי ניתן להשיג קרנות בדמי נאמן של 0.005%-0.015%, שזה כלום, אז אל תחשבו על זה בכלל.

למיטב יש קרן די זולה (0.05% דמי ניהול) ללא שיעור הוספה, אבל היא מאוד חדשה ויש מעט היסטוריה. מיטב לא משלמים לי למקרה שתהיתם. גם לפסגות יש קרן סבבה, מעט יותר יקרה, אבל עם היסטוריה.

מקווה שעזרתי, ביי.

0 0 votes
דירוג הכתבה
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
כל התגובות

מן הפודקאסט

No data was found

מן החנות

כתבות נוספות