פוסט הנגשה על שורטים

בסרט ״The Big Short״ הגיבורים עושים קופה כשהם מהמרים נגד שוק המניות, ומרוויחים מנפילת השווקים. איך אפשר להרוויח מנפילות? על זה הפוסט. אבל לפני כן, בואו נתאר עסקה ״רגילה״:

אתם קונים נכס, וכשמחירו עולה אתם מרוויחים. טוב.

כדי להרוויח ממחיר יורד צריך לבצע פעולה הפוכה – Short sale (מכירה בחסר). אם צפיתי שמחיר מניה A ירד, עשיתי שורט, והמחיר אכן ירד – הרווחתי. ואם המחיר עלה – הפסדתי. עולם הפוך. מה הקטע?

בגדול, עסקה רווחית = ״קונים בזול, מוכרים ביוקר״. גם בשורט זה כך. רק שבשונה מעסקה רגילה, בשורט אנחנו קודם מוכרים את המניה (במחיר הגבוה) ולאחר זמן מה, אחרי שהמניה ירדה, אנחנו קונים אותה (במחיר הנמוך). הסדר הפוך – ״מוכרים ביוקר – קונים בזול״. 

מיד נסביר את המנגנון שמאפשר זאת.

איך עושים שורט?

כדי לבצע שורט במערכת המסחר: בוחרים מניה מסוימת, לוחצים על כפתור sell, ״מכירה״ (גם כשאין לכם את המניות האלו), וזהו. כדי לסגור את העסקה – לוחצים על כפתור buy. אוקיי, אבל איך זה הגיוני שנוכל למכור מניות שאין לנו?

זה מתאפשר בזכות האפשרות שאנשים אחרים ישאילו לכם מניות. הנה ה״קסם״ שמאחורי המנגנון:

נגיד שאני רוצה לעשות עושה שורט על מניה A בשווי 2000 דולר. הברוקר שלי, מכיר מישהו שמחזיק המון מניות של חברת A לטווח ארוך, שיושבות ולא עושות כלום, וחבל. הברוקר מבקש השאלה עבורי.

הברוקר שלי מביא לי את מניות A שהשאיל עבורי, ואני מיד מוכר אותן תמורת 2000 דולר, השווי הנוכחי, ועכשיו מחכה שמחיר המניה ירד. נניח שכעבור שבוע המחיר ירד וכעת אותה כמות מניות שהשאלתי שווה 200 דולר פחות, אז אני קונה אותן חזרה מהשוק בפחות כסף-1800 דולר, ומחזיר אותן לברוקר (שמחזיר אותן למשאיל).

אז בסיכומו של דבר בעסקה הזו, מכרתי בשווי 2000, לאחר מכן קניתי ב 1800, כלומר הרווחתי 200 בתהליך. כמובן שכל הפרוצדורה הזו כרוכה בעלויות. מכיוון שמדובר בהלוואה, אם תחזיקו את המניה בשורט ליותר מיום, אתם תשלמו ריבית על זה. אם המניה נדירה – עלות ההשאלה תהיה יקרה, לעיתים אף יותר מ-100% (שנתית).

היכולת שלנו לעשות שורט במניה, היא הודות לתכונה שכל מניה מסוג “A״ זהה לחלוטין למניה אחרת מסוג “A”, אז אני יכול להשאיל אותן, למכור, ואז לקנות מחדש ולהחזיר למשאיל בדיוק את מה שהלווה לי.

קצת ז׳רגון

מקור השם Short, מגיע מ To Sell Short, שזה בתרגום לעברית ״למכור משהו שאין לי״, משהו שחסר לי – ומכאן בעברית ״מכירה בחסר״. הגיוני. מנגד, ההיפך משורט, יעני קניה רגילה במטרה להרוויח מעליות, נקראת Long (לא בגלל הגיון כלשהו, אלא כי זה ההיפך מ״שורט״, אמיתי).

  • לונג – עסקה רגילה, קונים נכס, ואם מחירו עולה מרוויחים.
  • שורט – עסקה ״הפוכה״, שבה אם מחיר הנכס יורד מרוויחים.

אגב, מילה נרדפת לעסקה היא פוזיציה. ״לקחתי פוזיציה״ = נכנסתי לעסקה | ״אני בפוזיציה״ = יש לי עסקה רצה | ״סגרתי פוזיציה״ = יצאתי מעסקה.

למה שורט זו פעולה מסוכנת יותר מלונג?

נניח שקניתם מניה (לונג) ב- 500 דולר, ובניתם על זה שהיא תעלה. אבל זה לא קרה – היא ירדה. הכי הרבה שתוכלו להפסיד זה 500 דולר, 100% אם המחיר ירד ל-0.

בשורט ההפסד הפוטנציאלי שלכם בלתי מוגבל

אם עשיתם שורט כשהמניה במחיר 20 דולר, והיא עלתה ב 100%, ל 40 דולר – הפסדתם 100% מהכסף. אבל אם היא עלתה יותר מזה הפסדתם יותר מ 100% מהכסף.

שורט שמשתבש יכול להכניס אתכם לחובות

הברוקר שלכם מכיר את הסכנות, ולכן כשאתם נכנסים לשורט הוא ידרוש מכם להעמיד בטחונות, למקרה שמשהו ישתבש. לביטחונות יש משמעות כבדה עבורנו:

נכנסתם לשורט, וזה משתבש, אתם מתחילים להפסיד. לאט לאט אתם מתקרבים ל״קו האדום״ של הבטחונות. מה שיקרה זה שהברוקר שלכם יצלצל ויגיד לכם ״תוסיפו כסף לבטחונות או שאני סוגר לכם את העסקה. זה נקרא ״מרג׳ין קול״. את האמת, זה קצת מרגיש כמו ״סחיטה״, אבל בפועל, הברוקר שומר עליכם, שלא תיכנסו לצרות מעל הראש.

משקיעים מנוסים בוודאי מכירים איך זה מרגיש לקבל מרג׳ין קול כשאין לך כסף להוסיף, ואז מתבצעת סגירה כפויה של הפוזיציה ע״י הברוקר. שימו לב: אם היו נותנים לעסקה לרוץ יכול להיות שבסוף המניה היתה הולכת לכיוון שרציתם, אבל ברגע שסוגרים לכם את הפוזיציה בכפיה, ננעלתם על הפסד, וזה נזק רציני. לכן לפני שנכנסים לשורט יש לקחת בחשבון את התנועה הפוטנציאלית לכל כיוון, סכום הכסף שעומד לרשותכם, וכמה אתם מוכנים לספוג לפני שאתם מרימים ידיים ויוצאים מעסקה מופסדת.

בסוף 2018, בית השקעות ישראלי אחד הפסיד 10 מיליון דולר על אחת מתעודות ה VIX, לאחר שמספר סוחרים נקלעו למרג׳ין קול. אמיתי.

בשורט הרווח שלכם מוגבל

עוד מגרעה של שורט, שנובעת מהעובדה שבמניה ״למטה יש ריצפה״ אבל ״למעלה אין תקרה״ – בשורט (ללא מינוף) הרווח שלכם מוגבל ל 100% מסכום ההשקעה, וזה במידה והמניה יורדת ל-0. בלונג, ניתן להרוויח יותר מ 100% מסכום ההשקעה, אם למשל המניה עולה ב 300%.

בשורט אתם תלויים בחסדי הברוקר שלכם

ש מצבים שבהם אתם באמצע פוזיציה, עוד לא הגעתם ליעד, ואז הברוקר שלכם מבקש שתסגרו את העסקה ותחזירו את המניות, יעני ״קורא להן חזרה״, AS IS.

בגלל כל הסיכונים, ייתכן שהברוקר שלכם לא יאפשר לכם להיכנס לשורט. למעשה, ברוקרים יאפשרו שורט בהתאם למידת הכשירות שלכם להתמודד עם ההשלכות.

בישראל, לא תוכלו לבצע שורט דרך הבנקים, אלא אם אתם לקוחות פרימיום. בנוסף, במניות מתחת $5 בדרך כלל לא יאפשרו לכם שורט, כי הן מאוד תנודתיות.

לעיתים קורה מצב בו לכם סוגרים את האפשרות לשורט במניה, בזמן שלסוחר אחר דווקא תהיה אפשרות לעשות שורט. זה מעמיד אתכם בעמדת נחיתות. נסביר מתישהו.

רגולציה אנד שיט

לגופים מוסדיים מסורתיים בישראל וארה״ב (בתי השקעות, בנקים וחברות ביטוח) יש הגבלות על ביצוע שורט על מניות. כלומר הרגולציה לא מתירה להם להרוויח מירידת ערך מניה. מותר עם זאת, לבצע שורט על מדדים, ורק במטרה לגדר פוזיציה בתיק (הסברנו פעם על לונג-שורט באחד הפוסטים). הסיבה לאיסור, היא שכניסה לשורט היא מכירה של המניה, וזה מפעיל לחץ על מחיר המניה לרדת. הרגולטור לא מעוניין שגופים גדולים יכבידו על מחירי מניות בדידות.

אגב, המשמעות של זה היא שבתקופות כמו זו, שבה השווקים יורדים, בתי ההשקעות המסורתיים לא יכולים לנצל זאת לעשיית רווח. רק להוריד ראש, ולהמתין שהגל הרע יעבור.

בשונה מגופים מוסדיים מסורתיים, לקרנות גידור וגופי השקעות מתוחכמים אחרים, מותר (ואף רצוי) לבצע שורט. לכן שורטיסטים נחשבים שחקנים מתוחכמים באופן יחסי. נשבעים שיש לנו טונה של ידע בנושא, ולא נוכל לשפוך את כולו בפוסט אחד.

הנה החלק החשוב בפוסט

כמו שכניסה לשורט מפעילה לחץ על מחיר המניה לרדת, כך יציאה משורט היא למעשה קניה של המניה, ולכן סגירת פוזיציות ע״י שורטיסטים דוחפת את מחיר המניה למעלה, מה שנקרא ״שורט סקוויז״. ואם אתם רוצים לקרוא עוד על שורט סקוויז, הנה פוסט.

0 0 votes
דירוג הכתבה
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
כל התגובות

מן הפודקאסט

No data was found

מן החנות

כתבות נוספות